Leven met SpA

Leven met SpA

De meeste mensen met SpA zullen een relatief normaal leven leiden, hoewel pijn en stijfheid het dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Het is van belang dat men een gezonde leefstijl houdt onder anderen door:

Regelmatig bewegen

Elke dag veel bewegen en strekken kan de pijn verlichten, en het lichaam langer soepel houden. Daarnaast is een goede houding essentieel. Bij axiale SpA is het ook uit wetenschappelijke studies gebleken dat mensen extra baat hebben bij groepsoefentherapie of onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Zorg voor een gezond gewicht en rook niet

Mensen met overgewicht hebben een slechtere uitkomst van hun aandoening. Overgewicht geeft een grote belasting van de gewrichten. Daarnaast hebben mensen met SpA een grote kans op hart- en vaat ziekte. Daarom is het extra belangrijk de andere risico factoren van hart- en vaatziekten te beperkten, overgewicht en roken horen hier ook bij.

Krijg genoeg calcium en vitamine D binnen voor sterke botten

Dit helpt de botontkalking voorkomen.

Voorkom ‘trauma’ van de ruggengraat en nek

De gevolgen van een harde klap op de wervelkolom kunnen groter zijn bij mensen met veel botveranderingen in de wervelkolom. Daarom is het extra belangrijk om de autoriem te dragen. Ook door botontkalking die mensen met SpA kunnen hebben zijn de botten minder sterk.

Begeleiding op maat

SpA is een chronische aandoening en heeft effect op het dagelijks leven, zowel prive als op het werk. Patienten met SpA moeten hier hun weg in vinden. Hierbij kan een revalidatie traject ondersteuning bieden. Hierbij maakt de revalidatie arts een programma op maat voor u. Hierbij zijn op afhankelijk van u situatie fysiotherapie, ergotherapie, psycholoog, maatschappelijk werk, diëtist en soms andere professionals betrokken.